donderdag 25 februari 2016

overheerlijke gezonde cheesecake

Deze overheerlijke cheesecake vond ik een tijdje geleden terug op pinterest en heb ik aangepast naar mijn eigen smaak. Hier volgt het recept :
INGREDIËNTEN
Voor de bodem:
  • 100 gram havermoutmeel (dit is fijngemalen havermout, zelf te maken in een keukenmachine, maar ook te koop bij supermarkten en bio-winkels), maar gewone havermout moet ook wel lukken
  • 2 el kokosolie
  • 2 el honing
  • 1 tl koekkruiden of kaneel (of meer naar smaak, ik gebruikte 2 tl koekkruiden)
  • snufje zout
Voor de vulling:
  • 250 gram Philadelphia light of ander magere kaassoort
  • 2 el agavesiroop of honing of 8 druppels vloeibare stevia
  • 3 blaadjes gelatine
Voor de topping:
  • 250 gram fruit naar keuze (vers of diepvries - ik gebruikte hier frambozen uit diepvries)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 el honing of agavesiroop
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1: de bodem:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt in een kommetje in de magnetron de kokosolie en de honing. Voeg hieraan de havermout, kaneel en zout toe en roer totdat alles goed is gemengd. Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. 
  3. Zet de bodem in de oven voor 15 minuutjes. Laat goed afkoelen.
Stap 2: de vulling:
  1. Leg de 3 blaadjes gelatine voor de vulling voor 5 minuten in wat water om te weken. Doe ondertussen de philadelphia met de honing in een kommetje en roer goed door.
  2.  Verwarm een beetje water (waterkoker) giet een drietal eetlepels in een kommetje.Roer de gelatineblaadjes erdoor en voeg het gelatinemengsel dan toe aan het philadelphiamengsel. Roer goed door. Het mengsel wordt nu best vloeibaar, dat hoort. Schenk de philadelphiavulling nu op de bodem. Het kan zijn dat je iets te veel van de yoghurtvulling hebt, zorg er in ieder geval voor dat je nog ongeveer een centimeter ruimte overhoudt binnen de springvorm voor de topping. Zet nu in de koelkast voor minimaal 3 uur, of totdat de philadelphialaag hard is geworden.
Stap 3: de topping: (Let op: maak de topping pas wanneer de yoghurtlaag goed stevig is!)
  1. Let de twee overgebleven blaadjes gelatine voor 5 minuten in wat water om te weken. Was en ontpit/ontkroon ondertussen je fruit wanneer nodig (als je vers fruit gebruikt).
  2. Zet een pannetje op het vuur en doe hier je fruit in en breng aan de kook. Bij diepvriesfruit hoef je geen water toe te voegen, en bij vers fruit is het aanhangende water dat na het wassen overblijft voldoende. Zodra het fruit kookt doe je de honing of agavesiroop erbij, zet je het vuur laag en laat je het 5 minuutjes onder af en toe roeren doorkoken.
  3. Lepel een beetje van het vrijgekomen vocht van het fruit uit het pannetje en doe dit in een kommetje. Knijp het gelatineblaadje een beetje uit en voeg toe aan het fruitsap. De blaadjes worden direct vloeibaar, roer dit even goed door. Voeg dit mengsel nu toe aan het pannetje met fruit en roer goed door. Laat 5 minuutjes afkoelen.
  4. Schep het fruitmengsel op de yoghurtlaag en laat voor 3 uurtjes opstijven in de koelkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten